Entuzjaści pieców konwekcyjnych twierdzą, że piece konwekcyjne gotują szybciej, lepiej przyrumieniają i podgrzewają potrawy bardziej równomiernie niż tradycyjne piece termiczne.
Jednak jeśli spróbujesz użyć pieca konwekcyjnego, nie wiedząc w jaki sposób działa. Główną różnicą między piecem konwekcyjnym a zwykłym piecem jest sposób cyrkulacji ciepła. Piec konwekcyjny ma wentylator, który stale cyrkuluje powietrze przez komorę piekarnika. Ponieważ powietrze stale przepływa, piece konwekcyjne wytwarzają znacznie bardziej równomierny przepływ ciepła przez przygotowywane posiłek.
Potrawy przygotowywane w piekarniku konwekcyjnym lepiej przygotowywane, inna zaletą jest szybsze przygotowania, można także użyć mniejszej temperatury. Dzięki temu można zaoszczędzić na zużyciu prądu.
Co w przypadku restauracji może mieć duże znaczenie. Jeśli spróbujesz użyć pieca konwekcyjnego z tymi samymi ustawieniami temperatury i czasem gotowania, jak w zwykłym piekarniku, potrawy mogą wyjść inaczej niż przewidujemy.
Większość standardowych pieców to piece termiczne. Piec termiczny oznacza po prostu, że ciepło pochodzi z elementów grzejnych na górze i na dole piekarnika. W piecu termicznym powietrze biernie krąży, ponieważ nie ma wentylatora, który wymusiłby przepływ powietrza we wnęce piekarnika. Pasywny przepływ powietrza w piecu termicznym może powodować nierównomierne ogrzewanie, szczególnie jeśli element grzejny na górze nagrzewa się w wyższej temperaturze niż element dolny. Dlatego piece konwekcyjne posiadają przewagę nad tradycyjnymi. Piec konwekcyjny ma wentylator, który stale cyrkuluje powietrze przez komorę piekarnika. Ponieważ powietrze stale przepływa, piece konwekcyjne wytwarzają znacznie lepiej rozprowadzają gorące powietrze. Piece konwekcyjne przygotowują posiłki znacznie szybciej niż piece konwencjonalne, co oznacza, należy wprowadzić pewne zmiany w przepisach kulinarnych. Najczęściej należy skrócić czas o 15-25%, oczywiście nowy piekarnik trzeba będzie sprawdzić aby określić optymalny czas pieczenia.