Na półkach naszych sklepów najczęściej znajdziemy pieczywo z mąki oczyszczonej pszennej.

Jest to mąka, która nie zawiera żadnego rodzaju otrębów czy też zanieczyszczeń, które powstają w wyniku naturalnego mielenia. Wszystkie części nasiona zostają oddzielone, mąka jest oczyszczona i całkowicie biała. Oczywiście mąka biała i oczyszczona jest polecana osobom o wrażliwym żołądku, kiedy stosowana jest dieta lekkostrawna, warto jednak pamiętać, że tego rodzaju mąka pełnoziarnista jest zdrowsza, zawiera więcej błonnika, substancji mineralnych i witamin. W przypadku mąki oczyszczonej mamy do czynienia tylko z bielmem ziarna, natomiast w przypadku mąk pełnoziarnistych wykorzystany jest całe ziarno, zatem znajduje się również zmielona okrywa, która jest źródłem błonnika oraz znajdziemy tam zarodek ,w którym znajdziemy składniki mineralne. Wysokiej jakości pieczywo z mąki pełnoziarnistej

Pieczywo może być produkowane z różnego rodzaju mąk, bierze wówczas swoją nazwę od rodzaju mąki, z jakiego jest wytwarzane.

Może być to chleb graham lub też bułki grahamki, które wykonywane są z mąki pszennej typ 1850, może być także chleb gryczany w przypadku którego do mąki pszennej dodawana jest kasza gryczana, nadaje to wówczas pieczywu wyjątkowy smak. Dodatkowo możemy spotkać mąkę orkiszową, jest to odmiana pszenicy jednak jest to stara odmiana, która nie była w żaden sposób zmieniana podczas hodowli, dlatego też posiada dużo błonnika oraz białkach. Dodatkowo taka mąka zawiera takie składniki mineralne jak miedź, cynk, żelazo, potas, fosfor, bogata jest również w witaminy z grupy B. Oczywiście możemy także spotkać chleb razowy, a także bułki razowe, w tym przypadku wykorzystana jest mąka typ 2000, która zawiera otręby, jest ciemniejsza i jej nazwa wynika ze sposobu przygotowania, czyli pojedynczego mielenia ziaren. W przypadku typu mąki określana jest ilość substancji mineralnych, ich ilość powstaje w wyniku spalenia mąki w piecu, pozostałości to właśnie składniki mineralne przykładowo mąka typ 750 zawiera 0,75% popiołów, zatem mąka typ 1000 posiada 1% popiołu, w ten sposób określa się składniki cenne dla naszego zdrowia. Kiedy poszukujemy piekarni, która dostarcza pieczywo z najlepszej jakości mąki, możemy znaleźć informacje na stronie Orły Piekarnictwa, znajdziemy tam sprawdzone piekarnie z naszej okolicy.