Badania pokazują, że nasiona moringi zawierają potężną mieszankę prozdrowotnych przeciwutleniaczy. Inne badanie wykazało, że gotowanie nasion zwiększyło dostępność zarówno przeciwutleniaczy, jak i żelaza.

Ekstrakt z nasion może hamować rozwój bakterii i może być stosowany do oczyszczania wody, dzięki czemu nadaje się do picia dla ludzi i zwierząt. Różne badania wykazały, że nasiona moringi mogą być również korzystne dla zdrowia serca. Zawierają wysoki poziom jednonienasyconych tłuszczów, które mogą pomóc obniżyć poziom LDL, czyli zły cholesterol i mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu, jeśli zastąpimy tłuszcz nasycony. Nasiona moringi mogą poprawić zdrowie serca poprzez redukcję trójglicerydów, stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, strąki i liście moringi mogą być korzystne dla trawienia i utraty wagi. Każda kapsułka suplementu diety z moringą zawiera około 47% błonnika i może pomóc w regularnym i łatwym trawieniu. Nasiona moringi są znane ze swoich potencjalnych zdolności do walki z rakiem. Wykazano, że białko ekstrahowane z nasion moringi spowalnia wzrost raka wątroby. W innym badaniu laboratoryjnym ekstrakt z nasion moringi zapobiegał znacznemu wzrostowi i rozprzestrzenianiu się komórek raka piersi.

Wykazano również, że komórki raka wątroby i okrężnicy znacznie się zmniejszają, gdy są traktowane nasionami moringi. Nasiona, strąki i liście moringa są bogate w składniki odżywcze i zawierają bardzo mało kalorii, moringa ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, a nawet może pomóc poprawić trawienie i zdrowie serca. W rzeczywistości jest to tak pożywna roślina, że drzewo moringa jest uprawiane w krajach rozwijających się, ponieważ pomaga zwalczać niedożywienie, a nawet może oczyszczać wodę. Moringę można teraz znaleźć na całym świecie w różnych postaciach, w tym w kapsułkach, ekstraktach, olejach, proszkach i herbatach. Jest to jeden z najpopularniejszych suplementów diety dostępnych w sprzedaży, a recenzje są zaskakująco pozytywne.