W dzisiejszych czasach do sieci wrzucamy wszystko, co możliwe.

Dzielimy się prawie każdym momentem naszego życia. Dotyczy to również (a może zwłaszcza) jedzenia. Pierwsze co robimy, to chwytamy za telefon i uwieczniamy podane danie na talerzu. Uchwycanie chwil to nasza specjalność nawet za cenę chłodniejszego posiłku.
Dzisiaj “jemy oczami”, ale co to dokładnie znaczy? Im ładniejsze zdjęcie potrawy, tym więcej ludzi nabiera apetytu, żeby go spróbować. Foodgramming, bo o tym mowa, to jeden z najpopularniejszych trendów w social mediach. Na szczęście nie trzeba być mistrzem kuchni, żeby zrobić zdjęcie, które przyciągnie uwagę odbiorców. Wystarczy, że zastosujesz kilka ważnych trików. Po pierwsze zadbaj o estetykę otoczenia – czysty obrus, komplet naczyń lub sztućców, świeże kwiaty czy inne dekoracje mogą umilić posiłek. Wykorzystaj naturalne walory składników, np. ich kolor, niezwykłą strukturę, kształt. Ważna jest kreatywność. Pomyśl o wykorzystaniu drobnych, jadalnych składników, jak posiekane orzechy lub pestki granata do udekorowania potrawy lub talerza. Apetytu nabieramy wtedy, kiedy danie wygląda atrakcyjnie. Ale Instagram to nie tylko zdjęcia! Opis jest równie istotny. Angażujące treści z pewnością przyciągną odbiorców. Wymyśl historię, pisz zmysłowo – to sprawi, że czytelnik utożsamia się z tekstem.

Jemy oczami, czyli o jedzeniu w social mediach

Media społecznościowe to przestrzeń, gdzie kwitnie reklama, a influencerzy prześcigają się w tworzeniu perfekcyjnych kadrów przedstawiających jedzenie.

Dlatego nowym trendem jest, że właściciele restauracji pozyskują Instagramerów do własnych kampanii reklamowych. Im masz większy zasięg, tym lepiej, ponieważ więcej osób zdecyduje się na zamówienie w konkretnym miejscu, które rekomenduje znany influencer. Klikamy to, co nam się podoba, co nas interesuje, ale także ten produkt lub usługę, która jest pomysłowo zareklamowana. Już nie tylko sklepy odzieżowe tworzą “ścianki insta friendly”, ale również restauracje. Im bardziej miejsce wpisuje się w trendy Instagramu, tym lepiej dla właściciela.

Social media to przestrzeń, w której spędzamy mnóstwo czasu – szukamy tam nie tylko inspiracji, pewnej dawki wiedzy, ale także miejsc, które możemy odwiedzić lub smacznie zjeść. Branża gastronomiczna w Internecie to nie tylko wykadrowane, perfekcyjne kadry, ale przede wszystkim dobrze ulokowana reklama i mnóstwo potencjalnych klientów.

Marketing internetowy pełen jest takich niuansów, ale nie musisz tego wiedzieć, nawet jeśli Twoja firma mogłaby na tym skorzystać. W naszej agencji marketingrzym.pl posiadamy wykwalifikowanych specjalistów, którzy wykorzystają tę wiedzę dla dobra Twojej firmy.